top of page

Et sic magica creata est

Bijgewerkt op: 18 jan. 2023

En zo werd de magie gecreëerd.. Een belangrijke uitspraak in het hedendaagse leven. De goochelkunst van vroeger is deze van nu niet meer. Het draaide uiteraard allemaal om het publiek te verbazen maar ook om eigen roem en bekendheid. Natuurlijk is de moderne goochelaar hier nog steeds mee bezig maar op een andere manier. Het was namelijk erg belangrijk om bij het 'geheime goochelclubje' te horen en de geheimen van de truks mee te nemen in het graf of iemand uit te kiezen om deze aan te leren. Toen er jaren geleden eindelijk iemand begon met goocheltruks uit te leggen, werd dit niet goed onthaald. De grote massa kreeg plots jarenlange streng bewaakte geheimen te zien. Dit leek voor velen het einde van magie..


Op zich hadden ze geen ongelijk. Maar het was ook het begin van iets veel beters. Goochelen is intussen erg uitgebreid geworden. Er zijn veel verschillende takken en stunts die zich voortbouwen op oude principes in nieuwe jasjes. Er worden allerlei nieuwe truks uitgevonden om de massa te blijven verbazen. Het tonen van hoe de truks werkten heeft voor een revolutie in de magie gezorgd om nieuwe dingen te creëren. De algemene misvatting dat niemand de acts nog interessant ging vinden was enkel voorgelegd voor diegenen die zich niet konden/wilden aanpassen aan de tijd. Het kampioenschap Goochelen (FISM) is een heel mooi voorbeeld. Hier gaan honderden professionele goochelaars naar kijken. Zij kennen bijna alle geheimen en zijn toch nog steeds verbaasd, entertained, en gaan met een glimlach op het gezicht weer naar buiten.


Goochelen is op dit moment voor de moderne goochelaar een vorm van expressie. Een kunst als het ware zoals muziek spelen, theater brengen, film creëren, etc... Dit met de bedoeling mensen mee te nemen in hun verhaal. Gaande van slapstick entertainment tot ontroerende momenten. Diegenen die nog steeds boos zijn op platforms zoals Youtube slaan de bal helemaal mis. Door deze wijde verspreiding is er veel meer jeugd in contact gekomen met magie. Er zijn nieuwe disciplines ontstaan zoals bv Cardistry (als je hier nog nooit van gehoord hebt, zeker eens opzoeken).

Kortweg.. de magische wereld zoals we hem kenden is dood. We staan voor een compleet nieuw tijdperk. Om het met de mooie woorden van Neil Patrick Harris (ook een goede goochelaar trouwens!) te zeggen: Magic is in a stage now in comparison to where comedy was when they still did Knock Knock jokes..


Ik ben er van overtuigd dat we in de toekomst nog veel mooie dingen kunnen ontdekken. Ik ben blij dat ik deze trage revolutie kan meemaken en er een deel van kan uitmaken.. Ik hoop dat iedereen hier van mee kan genieten.


Laurens Nakor17 weergaven

Comments


bottom of page